vineri, 10 mai 2013

Lupus o boală cumplită

Astăzi e ziua mondială a lupusului , nu o știu că eu aș fi un mare știutor sau observator al asemenelor subiecte ci am aflat de la Chinezu pe care am plăcerea să-l urmăresc .
Nu știu dar nu e normal ca într-o societate avansată în care trăim să trebuiască să avem o zi dedicată unei boli ca să conștientizăm că sunt unii semeni care au probleme grave sau mai puțin grave .



 Despre Lupus
Lupusul eritematos este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun interpretează în mod
eronat celulele, țesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi generează autoanticorpi care atacă şi
distrug celulele, țesuturile şi organele sănătoase,6. Astfel, în LES apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor
organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.
Denumirea de lupus, utilizată încă din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar în cadrul bolii, asemănătoare  muşcăturii de lup.
Potrivit statisticilor, în România aproximativ 9.000 de persoane suferă de LES3, 93% dintre
acestea fiind femei cu vârsta medie de 43 de ani. Două treimi dintre pacienţii adulţi cu Lupus
Eritematos Sistemic(LES) au vârsta sub 45 de ani1. Mai mult decât atât, 5 din 10 pacienţi nu îşi
mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii.
Aceste date le-am luat de pe saitul infolupus.ro , unde puteți intra și obține mai multe informații sau susține campania de informare prin scriere a unui articol sau prin distribuire , share  .

Acum câțiva ani am avut o problemă dermatologică la nivelul feței de care nu scăpam , am urmat un tratament de un an și jumătate dat de doctorii dermatologi de la Bistrița .
Văzând că starea mea se agravează pot zice cumplit , fiindcă arătam foarte rău , am decis să merg la Târgu Mureș să consult alt specialist , specialist care la o primă vedere fără alte cele mi-a pus diagnosticul de LUPUS .
Atunci nu știam ce e această boală dar după expresia de pe fața mamei mele și a doctoriței am dedus că e foarte grav , am avut chiar gândul să-mi pun capăt zilelor ca să nu trec prin fazele terminale ale boii .
Dar am fost sfătuit , spre norocul meu , să merg la alt doctor de la spitalul de contagioase , care ma pus să fac o biopsie și alte analize din care a reieșit că nu am această boală ci o simplă eczemă care normal trebuia să treacă cu un unguent în câteva zile , asta în faza incipientă , doar că în cazul meu doctorii de la Bistrița mi-au pus diagnostic greșit și mau făcut dependent de hidrocortizon , ulterior am aflat că e o practică printre unii doctori care efectiv greșesc doar ca să mai treci pe la ei cu zornățeii aferenți consultației și restul , dar asta e numai supoziție și bârfa din oraș , numai ăl de sus știe și va da după fapte fiecăruia .

Deci deși nu am avut Lupus iar pe această cale sfătuiesc pe toți să consulte și alți doctori , pot zice că știu ce simt acei oameni , doar diagnosticul când îl primesc e suficient să te dărâme .
Deși doctorii de multe ori sunt blamați uneori pe bună dreptate sunt și mulți care merită tot respectul nostru .
Eu arătam la față ca unul cu lupus , mulți oameni se fereau de mine doar la vederea mea , cam cum credeți că mă simțeam , eu știu cum mă simțeam și vă asigur că nu era plăcut , tot timpul să încerci să ascunzi acea imagine de care alții se fereau .
Așa și bolnavii de Lupus sunt uneori ocoliți sau marginalizați de societate și nu numai ei ci și alte categori de bolnavi cu avecțiuni vizibile .
Din păcate societatea te cataloghează rapid fără a ști dacă e contagios sau nu și te marginalizează , iar acest comportament este încă un hop de trecut de bolnavii de lupus sau adaptare ,zic eu ,psihică un fel de resemnare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu