joi, 20 decembrie 2012

Cum alegem Constructorul

Am văzut un articol pe  +Cristian China Birta , pe care îl urmaresc .
Este vorba despre pătania unui cunoscut al său cu o firmă de constructii care se angaja să le ridice casa mult visată , numai că visele frumoase au devenit cosmaruri .
Nu intentionez să reiau eu

povestea aici , o puteti citi pe blogul domnului Cristian ,cea ce intentionez ,e să vin cu câteva sfaturi în alegerea constructorului .

1. Prima dată selectăm mai multe firme , nu doar una sau două , așa ne putem face o impresie generală asupra prețului și avem și de unde alege .
2. Cerem credențiale ;
     A. câți muncitori are firma la acea dată ( fiindcă dacă are doar unu doi înseamnă că sunt slabi , angajează pe parcurs dar calitatea muncitor -ului nu au de unde o ști etc . )
     B. cereti să vă arate lucrări efectuate de ei , nu doar în poze ci case efectiv construite de ei .
     C.  vorbiți cu proprietarii acelor case indicate de executant , și cereţi detalii despre executant , dacă sunt multumiti , timpul de execuţie , calitatea finisajelor si a lucrării per ansamblu .
3. dacă v-ați hotărât asupra unei firme , 
     A. faceți un contract în care să fie stipulate obligațiile fiecăruia negru pe alb .
      B. ajungeți la un acord în care să fie stipulate termenii de executare , data de începere și data de finalizare la gata a casei .
      D. impuneti penalitati daca nu se respecta timpul de executie a lucrării - din vina executantului .
4.  cereti să vă arate si specificati ce , matriale vor fi folosite , calitatea lor .
Dacă executantu se laudă cu termeni de executie fantastici , din start vă pot spune că nu respectă timpii de punere în operă a materialelor  cea ce va duce în timp la probleme .
Plătiti un inginer , maistru , sau un om care lucrează în domeniu să vă supervizeze lucrarea , de ce zic aceasta , pentru că numai un om care lucrează în domeniu știe si își dă seama de greșeli intenționate sau neintenționate , el are cunostințe de structură și rezistență a materiaelor .
Spre exemplu ; dacă construim un balcon , și balconul să zicem are 1m , atunci trebuie să băgăm grinda în placă 3m , dar executantul poate consideră  că e deajuns și 1.50m .

Și nu în ultimul rând , dacă constatați abateri de la cea ce ați comvenit în contract cu executantul , reziliați contractul imediat nu are rost să vă amăgiți sau să vă lăsați amăgiți , la sfârșit tot proprietaru e de pagubă , 

 

2 comentarii: