duminică, 7 octombrie 2012

Resetare parola bios

Câți nu au pățit sa se bată de problema aceasta, de a trebui sa instaleze din nou Windows-ul și nu puteau fiind-ca nu pot intra în dos sa seteze prioritatea de bootare ( first boot device ) sa aleagă cd-rom ca sa booteze prima data de pe cd .
Asta din pricina ca fie au setat din paranoia o parola la bios și au uitato , fie au cumpărat laptopul sau pc-ul de la cineva care a pus o parola și a omis sa o zică noului proprietar
Azi și eu m-am bătut de ace-as problema , nu puteam nici cum sa selectez prioritatea de bootare pentru a instala Windows-ul  pe un laptop, al unui coleg .
Am încercat în fel și chip cu f8 , f10 , f12 , etc nu mergea iar la bios cerea parola pe care eu sigur nu o știam
Am luat la picior tot internetu și toate saiturile, legate de cum sa deblochez biosul  , și ca idee e ca e foarte simplu , asta bineînțeles după timp pierdut  mi-am adus aminte că orice manufacturier are la suport și programe pentru bios , cel mai simplu si usor e sa descarci ultima versiune de bios plus programul inclus de flashuire a bios-ului  și updatarea lui , prin aceasta se aduce biosul la starea inițiala , default , iar la repornire nu mai cere parola când vreți sa intrați în bios .
Pe net ca idee , se dădea vreo trei , patru , posibilități .
1. scoaterea bateriei de pe placa cea ce alimentează mica memorie flas ce conține toate datele și setările .
2. prin linii de comanda ( complicat )
3. prin software , se dădeau doua programe ce resetau parola la cum era inițial .
Si al patrulea nul țin minte dar nu prea contează  , cea mai ușoara și sigura procedura e cea descrisa mai sus , cu reflashuirea bios-ului .
Sper ca acest articol sa fie de folos cuiva , și dacă sunt întrebări , răspund cu bucurie dacă știu răspunsul la ele .

2 comentarii:

  1. eu procedez prin linii de comanda....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ok daca sti programare dar ltfel asa mai rustic :)), merge si asa .
      În plus sunt putini cei care stiu sa utilizeze linii de comanda , zic eu cel mai simplu pentru asa neinitiati si fara prea mari batai de cap e cea descrisa .

      Ștergere